Navigation Menu
Vad gör en idrottsmassör?

Vad gör en idrottsmassör?

on jan 5, 2017

Idrottsmassage skiljer sig från andra massageformer genom sitt fokus på just idrottsskador. En idrottsmassör har, till skillnad från en massageterapeut, en fördjupad insyn i idrottens dynamik. Den här utbildningen ger dig en förståelse för idrottens villkor på samtliga nivåer, både elit- och breddidrott. Du får också kunskaper i näringslära, kost och idrottsmetodik. Utbildningen sker på distans under ett år och ger dig gott om tid att träna både teori och praktik mellan de studieträffar som sker tolv gånger per år. Studierna sker på halvfart och du har rätt att söka CSN-stöd för utbildningen.

Behörighets och förkunskapskrav

För behörighet krävs att du har fullgjord gymnasial utbildning eller motsvarande med godkänt betyg i svenska. Detta behövs för att klara av de teoretiska studierna. Men massage är också ett hantverk som bygger på väldigt mycket praktisk träning. Med många massager under bältet skaffar du dig en känsla och medvetenhet om musklerna och blir mer och mer effektiv. Idrottsmassage kräver ibland rätt hårda tag och det tar tid att träna upp rätt artikulering av rörelser och grepp. Du kan även söka med arbetslivserfarenhet som grund. Kontakta oss för mer information om det alternativet. Om du vill ha en utbildning med både teoretisk och praktisk tyngd, läs till idrottsmassör på Yrkeshögskolan i Stockholm

En väldigt svensk massage

Det vi kallar idrottsmassage i Sverige, går ofta under namnet ”Swedish massage” utomlands. Det gör också att en massageträning i Sverige har ett bra och tydligt varumärke utomlands. Men massagen är i grunden inte speciellt svensk. Den introducerades av den svenska gymnastikens fader Per Henrik Ling, år 1812 och bygger på gamla tekniker från Kina, det romerska riket, antika Grekland och Egypten. Det som är signifikativt för svensk massage är bland annat att man ofta jobbar igenom musklerna ganska hårt. Det är ofta en behandling som gör lite sådär ”skönt ont” under själva behandlingen för att vara mer avslappnande efteråt. Vanliga tekniker inom svensk massage är effleurage, friktion, petrissage, och vibrationer.

Explorable