Navigation Menu
Därför mår du bra av massage

Därför mår du bra av massage

on feb 9, 2016

 

Massage är en terapimetod som sedan urminnes tider ansetts ha en rad fördelaktiga effekter för oss människor. Kanske är den till och med, tillsammans med örtmedicin, en av de absolut äldsta behandlingsformer som finns i världen. Idag finns det flera hundra olika grenar och terapimetoder som sorteras in under huvudbenämningen massage. Alla skiljer de sig åt när det gäller tillvägagångssätt och behandlingsområden men faktum kvarstår – en metod som funnits med så länge måste ju ändå vara något som fungerar, annars skulle det inte vara någon som använde sig av massage.

Effekter av massage

Massage medför en hel del fördelaktiga effekter, både fysiska och psykiska. Den mest grundläggande är naturligtvis att när kroppen bearbetas och stimuleras med tryck och knådning så ökar blodcirkulationen.

Heart blood health with red cells flowing through three dimensional veins from the human circulatory system representing a medical health care symbol of cardiology and cardiovascular fitness.

Detta gör att mer syre transporteras ut i kroppen, vilket ökar välbefinnande och läkning samtidigt som blodet även kan transportera bort mer slaggprodukter.

Dessutom frigör massagen ett hormon, Oxytocin, som är kroppens eget lugn- och ro-hormon. Detta hormon gör att man känner sig mer till freds, kan slappna av, minskar stressen och sänker därmed även blodtrycket. Ytterligare ett hormon kan också frigöras vid massage, nämligen endorfin. Effekterna av endorfin ger en mycket stark smärtlindring, det har bland annat jämförts med morfin när det gäller detta. Endorfin gör en också lycklig samt stabiliserar ens behov av att äta och sova. Utan endorfin blir man trött, hängig och kan få ökat mat- eller sötsug.

Resultat

Alla dessa effekter får som resultat att vi mår och fungerar mycket bättre. Bland annat så ökar kroppens återhämtningsförmåga. Dessutom blir det lättare att prestera bättre på många olika plan, till exempel brukar koncentrationsförmågan öka. Dessutom brukar massage bidra till att stärka vårt immunförsvar, öka lymfcirkulationen och bidrar till ett allmänt ökat välbefinnande. Dessutom kan man med massage ofta bidra till att minska smärta samt bearbeta depression, stress och ångest. En riktigt bra massage kan till och med påverka ens andning och göra den djupare och lugnare. Regelbunden massage kan många gånger visa sig ha en otroligt positiv inverkan på så många områden och ge en markant ökad livskvalitet.

Explorable