Navigation Menu
Vilken massageolja ska jag välja?

Vilken massageolja ska jag välja?

on okt 2, 2018

Det finns många olika typer av massageoljor att välja på och du kan i princip använda vilken vegetabilisk olja som helst. Det du ska undvika är de billiga paraffinoljorna, som visserligen fungerar som massageolja men som tyvärr varken är bra för huden eller för kroppen. Väljer du istället en bra vegetabilisk olja som massageolja ger du samtidigt huden näring och skydd. Och allra bäst är givetvis att välja en ekologisk olja.

Alla oljor har olika egenskaper och lämpar sig för olika typer av massage samt olika hudtyper. Man kan också välja att blanda olika oljor som har olika egenskaper för att på så sätt få just den typ av olja som du är ute efter. För svensk klassisk massage lämpar sig en så kallad halvfet olja som ger bra glid och stannar kvar länge på huden medan en halvtorr olja passar bra vid t ex aromaterapimassage då man vill att oljan ska absorberas snabbt av huden.

Här går vi igenom några av de vanligaste vegetabiliska oljorna som du kan använda vid massage.

Mandelolja

Mandeloljan är en klassisk olja som passar de flesta, även de med mycket känslig och torr hud. Oljan är halvfet och har bra hållbarhet.

Solrosolja

Solrosolja är en lite torrare olja som snabbt absorberas av huden. Den passar bra att använda vid t ex taktil massage eller aromaterapimassage. Det är en billig olja som med fördel kan användas ensam eller tillsammans med andra oljor i all form av massage. Vid klassisk massage kan det vara bra att blanda ut den med en fetare olja så att den stannar kvar längre på huden och ger ett bättre glid. Vid ansiktsmassage till en fet hud eller en hud som lider av acne kan solrosoljan passa mycket bra. Solrosoljan har lite kortare hållbarhet men genom att blanda den med en fetare olja håller den längre.

Sesamolja

Sesamoljan utvinns ur sesamfrön och är vanlig inom Ayurvedisk massage. Den används då ofta uppvärmd vilken gör att den blir tunnare och då även lättare tas upp av huden. Det är en olja med bra hållbarhet som innehåller mycket antioxidanter. Sesamolja är en halvfet olja som gör huden mjuk och len. Inom Ayurveda brukar man rekommendera att smörja in huden med sesamolja en till tre gånger i veckan. Använd även gärna sesamolja vid lymfmassage, som hjälper till att driva ut överflödig lymfvätska och slaggprodukter och därmed även kan hjälpa dig med viktminskning.

Kokosolja

Kokosolja är en riktig fet och hållbar olja som utvinns ur kokosnöten. Oljan absorberas väldigt långsamt av huden och kan därför vara väldigt bra i en massageoljeblandning för att få bra glid. Oljan är lugnande för huden och är därför bra att använda till torr och känslig hud.

Explorable